1. Wat zijn de beste plekken om wilde dieren te zien in Schotland?
Speyside is een uitstekende regio waarin verschillende soorten leven die alleen hier in het Verenigd Koninkrijk te vinden zijn, waaronder de kuifmees en de auerhoen. Houd ook je ogen open voor de sneeuwhoen, morinelplevier, broedende sneeuwgors, boommarter, rode eekhoorn en nog veel meer.
Mull is bijzonder vanwege de grote hoeveelheid aan steen- en zeearenden, otters, blauwe kiekendief, velduil en andere roofdieren.Ook Shetland staat hoog op de lijst aangezien er regelmatig orka’s gespot worden en er zijn zeer grote zeevogelkolonies waaronder een fantastische Europese stormvogelkolonie op Mousa.
De Buiten-Hebriden kennen grote aantallen roofdieren en ook vele nestelende steltlopers en Grauwe Franjepoten en de kwartelkoning. Andere delen van Schotland kennen in de winter enorme zwermen ganzen – zoals op de Solway and op Islay – en deze gebieden hebben ook genoeg andere wilde dieren.
2. Wat is het meest zeldzame dier in Schotland?
Dat is de Schotse wilde kat met ongeveer 400 rasechte dieren. In het vogelrijk is het de Schotse kruisbek. Op dit moment zijn er nog ongeveer 6,800 paren in leven.
3. Wat is het grootste wilde dier in Schotland?
Edelherten zijn het grootste dier in ons land. In de zee leven ook de blauwe vinvis dat het grootste zoogdier op aarde is. Maar deze beesten zijn erg zeldzaam in het Verenigd Koninkrijk en ze verblijven niet de hele tijd in de wateren rondom het Verenigd Koninkrijk dus misschien kun je ze niet echt Schots noemen. Als je kijkt naar zoogdieren die het hele jaar door in de zeeën rond Schotland leven dan is het grootste dier de 10 meter lange dwergvinvis, gevolgd door de 8m lange orka.
4. Welke dieren kun je alleen in Schotland vinden?
Er zijn geen inheemse zoogdieren maar er is wel een vogel die alleen in Schotland voorkomt – de Schotse kruisbek. Er zijn een aantal ondersoorten (zoals de Schotse wilde kat, de St Kilda-winterkoninkje) maar dat wordt wel ingewikkeld.
Er zijn twee bloeiende planten en een gras – de Schotse sleutelbloem, de Shetlandse hoornbloem en Schots struisriet – en zijn allen uniek in Schotland.
5. Wat zijn de bedreigingen voor Schotse wilde dieren?
Er zijn 5 grote bedreigingen voor Schotse wilde dieren: klimaatverandering, over-exploitatie van soorten en natuurlijke hulpbronnen, verlies van leefgebied, de impact van niet-inheemse soorten en vervuiling. Het terugdringen van het verlies aan natuur kan ons helpen om deze bedreigingen terug te dringen en om ons aan te passen aan de effecten van klimaatverandering.
6. Wat is het advies voor het nemen van foto’s of drone opnamen van dieren?
Hobbyfotografie is een perfecte manier om dichterbij de natuur te komen. Je moet echter wel afstand houden en de The Nature Photographers’ Code of Practice | PDF 0,8MB volgen. Wat je goed moet onthouden wanneer je wilde dieren fotografeert is dat je geen enkel wild dier verstoort of in gevaar brengt.
Drones kunnen wilde dieren verstoren en daarbij grote impact hebben, ook op andere bezoekers die in alle rust van het landschap willen genieten. Als je een drone vliegt moet je je houden aan de regels, waaronder de Drone Code, van de Civil Aviation Authority. Voorkom het verstoren van wilde dieren aangezien dit een strafbaar feit kan zijn. Vraag de plaatselijke site manager om hier zeker van te zijn. Als je een National Nature Reserve bezoekt in Schotland wat beheerd wordt door Nature Scot, email dan nnr@nature.scot voor meer informatie.
7. Welke natuurprojecten zijn er (gepland) in Schotland?
Door heel Schotland vind je fantastische natuurprojecten met ondersteuning van het Nature Restoration Fund van NatureScot. Verschillende initiatieven varieren van het herstellen van uiterwaarden voor zoetwatermosselen tot het beheer van de leefomgeving in heggen. Species on the Edge, Saving Scotland’s Red Squirrels, en the South of Scotland Golden Eagle Project zijn voorbeelden van huidige projecten. Meer informatie hierover vind je op de website van NatureScot.
8. Hoe verhoudt de Schotse natuur zich tot andere landen?
Schotland is een trekpleister voor vogels en zeedieren. We liggen op een belangrijke migratieroute voor veel soorten dus de diversiteit van wilde dieren kan veel veranderen per seizoen. Onze landdieren blijven hier het hele jaar door.
Helaas zie je de impact van mensen (zowel historisch als huidig) overal met als resultaat dat we sommige zeer belangrijke sleutelsoorten missen. Dit betekent dat we niet net zoals enkele andere Europese landen bepaalde grote zoogdieren en natuurlijke roofdieren hebben of uitgestrekte oude bossen.
Schotland kan meer doen om deze soorten te ondersteunen voor de toekomst. Het herintroduceren van soorten, landherstel en beleidsveranderingen werpen zijn vruchten af. Er zijn vele locaties waar je deze initiatieven van dichtbij kunt meemaken en het is van absoluut belang dat we deze inspanningen voortzetten ter ondersteuning van wilde dieren.
9. In hoeverre ondersteunen onze landschappen wilde dieren?
Schotland biedt een reeks aan adembenemende landschappen die dicht bij elkaar liggen. De verscheidenheid van het Schotse landschap en hun locatie is belangrijk. Je bent nooit ver verwijderd van een spectaculaire kustlijn of een mooi loch of kabbelend beekje dus dieren in onze wateren zijn een belangrijk onderdeel van het Schotse dierenrijk.
Uit de zee rijzen door de wind geteisterde kliffen, duinen en grasland op. Er zijn smalle valleien en brede vlakten waaruit heuvels en bergen tot aan de hemel reiken. Deze diversiteit aan landschappen bieden een overvloed aan mogelijkheden voor alle soorten en vooral vogels maken gebruik van deze verschillende niches.
Ook het micro-klimaat speelt een grote rol in de verdeling van soorten. Steile, zonnige hellingen en winderige rotsen, natte weidegrond, vorstgebieden, vochtige ravijnen en gematigde regenwouden zorgen ervoor dat onze planten- en insectenwereld zeer divers en bijzonder zijn.
10. Wat is de unieke flora en fauna van de Schotse Hooglanden?
Een dagje uit in Schotland biedt de mogelijkheid om verschillende wilde dieren te zien. In de heuvels en bergen kun je edelherten, steen- en zeearenden, grote weidevlinders en nachtpauwogen zien. Wanneer je richting de zee kijkt zie je otters, dolfijnen, bruinvissen en als je geluk hebt walvissen of reuzenhaaien.
De bossen, vooral de Atlantische regenwouden, zitten vol met zeldzame mossen, varens en korstmossen. Naaldbossen zijn het thuisgebied voor rode eekhoorns en boommarters. Onze internationaal erkende veengronden zitten vol met asphodel, veenmos, zonnedauw en katoengras. Op de bergtoppen vind je arctische en alpenplanten terwijl de zanderige, windgeteisterde graslanden aan de kust enkele van de meest rijke plantenwereld kent in het Verenigd Koninkrijk.
Met dank aan onze natuur-experts
1-4: Cath Wright, Board Chair, Wild Scotland
5-7: Dougie Pollok, Biodiversity Engagement and Learning Manager, NatureScot
8-11: Steve Wheatley, Reserves Manager – North Area, Scottish Wildlife Trust